Böjte Csaba a Selye János Egyetemen

Csütörtök délelőtt megtelt a Selye János Egyetem díszterme Böjte Csaba előadása alkalmából. A ferences rendi szerzetes a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Helios Spes Polgári Társulás jóvoltából látogatott az Egyetemre.

BUMM-HÍR

Csütörtök délelőtt megtelt a Selye János Egyetem díszterme Böjte Csaba előadása alkalmából. A ferences rendi szerzetes a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Helios Spes Polgári Társulás jóvoltából látogatott az Egyetemre.

DSC00054

Böjte Csaba neve a szlovákiai magyarok körében is jól ismert, hiszen a ferences rendi szerzetes cselekedetei, az által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány jó híre idáig is elért. Böjte Csaba híres arról, hogy egyszerű szavakkal, mégis meggyőzően és hitelesen beszél prédikációiban, s nem volt ez másképp a SJE-n tartott előadás során sem.

Bevezetőjében elmondta, hogy örömmel jött a szlovákiai magyarokhoz, hiszen – lévén Erdélyből származik – ő is jól ismeri a kisebbségi sorsot. Mint mindenki, ő is fel tudna sorolni egy csomó gondot és bajt, viszont a problémák helyett inkább a megoldásról beszélne, s szerinte ez az irgalmas szeretetben található.

Böjte Csaba szerint az irgalmas szeretet megold minden problémát, s további jócselekedeteket szül: „Egyszer kell a gyermekre rámosolyogni, s aztán ezerszer visszakapja az ember“ – mondta. Véleménye szerint az ember természete a jóra hajlik még akkor is, ha mindig lesznek olyanok, akik a ez ellen tesznek. Ebből meríti az optimizmusához szükséges erőt is: az ember csak akkor lesz boldog, ha folyamatosan a jóra törekszik. Felhívja a figyelmet a párbeszéd fontosságára: Jézus is megkereste Saul, párbeszédet kezdeményezett, s így lett a „terroristából“ Szent Pál, aki minden idők legszebb himnuszát írta a szeretetről.

Ezt követően rátért arra, hogyan is lett belőle szerzetes. Mint mondta „bosszúból“ kezdte hirdetni az igét, hogy így álljon bosszút az apjáért, akit egy vers miatt vetettek börtönbe. Rájött, hogy „a sötétség nem attól szűnik meg, ha harcolnak ellene, hanem ha fényt gyújtanak az éjszakában.“ A „bosszú“ tehát akkor lesz a leghatásosabb, tanítja a szegény gyermekeket, hiszen „a hit cselekedetek nélkül halott“.

Böjte Csaba rendkívüli előadó: beszéde során a saját életéből vett történeteket keveri a bibliai példázatokkal, de azokról is úgy beszél, mintha tegnap történtek volna meg vele. Egyszerűen, keresetlenül beszél, mégis teljesen magával ragadja a hallgatóságát – a teremben egy pisszenést sem lehetett hallani, mindenki olyan elmélyülten figyelt. Böjte lényegében ugyanazt mondja, mint minden pap, de a szavainak nagyobb hitelességet ad az a munka és teljesítmény, amit elvégzett.

(bumm, hn)