Buzi hökösök

Nektek, akik hallgattok, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót gyűlölőitekkel. (…) Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.
                                                                                                                Lukács evangéliuma

Az utóbbi idők tendenciája az, mikor a nem annyira csendes többség pocskondiázza a tényleg csendes kisebbséget.

A mi helyzetünk specifikus. Ugyan rengeteg rossz hír terjeng a HÖK-ökről Magyarország szerte, néhányuknak van valóságalapjuk, mások légből kapottak, de mindegyiknek ez a lényege: a HÖK rossz, maga a Sátán. Sokan ugyan elfelejtik hogy míg Magyarországon a HÖK-ök közéleti ösztöndíjért, kvázi fizetésért végzik az amúgy hálás tevékenységüket, úgy nálunk, a kies Szlovákiában a HÖK tisztségviselői egy fillért nem kapnak a folyamatos érdekképviseletért.

De nézzük a két szembenálló felet. Szögezzük le az elején, hogy egyetemről beszélünk, tehát a leendő felvidéki értelmiségről (és itt most morzsolj el egy könnycseppet).

Adott a kisebbség, aki az optimális esetben öt egyetemi éve alatt nem elégszik meg az óralátogatás-vizsgázás-alkoholizálás háromszögével, és szabadidejét szeretné a közösség szolgálatába állítani. Folyamatosan képviseli a hallgatóságot szenátusokon, rektori-, dékáni kollégiumon és grémiumon, egyes bizottságokban, melyekidőtartamukat tekintve több órás hosszúságúak. Saját költségre telefonálva, autózgatva, utazva szervezi meg a HÖK rendezvényeit, melynek célja nem az, hogy nekünk hejjbejólegyen, hanem az, hogy az egyetem hallgatóinak biztosítva legyen a tartalmas szórakozás.

Ezzel szemben adott a többség (hozzá kell tenni: akinek nem inge, ne vegye magára, de akinek az, öltözzön már fel), amely reményeim szerint nem is akkora többség, csak éppen a leghangosabban vonyít; akik szabadidejüket leginkább részeg hőbörgéssel, illetve szobán való tespedéssel töltik. Adottak azok, akiknek a legnagyobb problémájuk az, hogy immár harmadik este nem hagyják aludni, ne adj’ Isten tanulni a fél folyosót, mert hajnal kettőkor aztán tényleg üvöltetni kell az igénytelen discozenét, és kapnak egy enyjebejnyét. Vagy ha véletlenül a szomszédok már a városi rendőrség kihívásával fenyegetőznek, és jön egy buzihökös, akkor természetesen ő a rossz, hisz minek üti bele az orrát. A török szultán is selyemzsinórt adott a rossz hír hozójának.

A buzihökösről azt kell tudni, hogy ha épp nem kap a buzihökösöző koliszobát, vagy sérültek a jogai, akkor a buzi előtag kedves-sel helyettesítendő, és meg kell kérni, hogy segítsen. És segít a nyomorult. Na itt van az , ahol tanulhatnál tőle. Mert szidod, mint a bokrot, de amikor valami kell, akkor bizony jó a hökös. A buzihökös össze sem tudja számolni, hány órát dolgozott ingyen azért, hogy annak a közösségnek jobb legyen, amelyik éppen tegnap éjjel köpte szembe. Tudod, prosztó barátom, mi is emberek vagyunk érzésekkel.

A cikk megírására a múlt éjjel folyosón megjelenő kedves kis cédulák szolgáltattak ürügyet, annyit azonban leírhatok: hosszú ideje telik az a bizonyos pohár. A rímelni próbáló, izzadtságszagú röplapok cukik voltak, megtudtuk, hogy létezik olyan, hogy Anti HÖK (logikai következtetés: akkor ők a hallgatói érdekek ellen vannak). Nem mellesleg készítőjük még abba is feccölt energiát, hogy egy helytelenül használt mémet is tegyen rá, és kinyomja színesben. A következő lépés ezek elhelyezése lett, amit igényesen ragasztószalaggal helyeztek el a delikvensek. Ügyeltek arra, hogy amelyik szobában valamelyik buzihökös lakik, a nagyobb verziót helyezzék ki, míg a nem hökös hallgatók egy egyszerűbb négysorost kaptak, mely műfajt Pilinszky honosította meg a magyar irodalomban. Biztos büszke rátok. Felhívnám a figyelmet egyébként arra a logikai ellentmondásra, hogy a hökösből lehet ám kollégiumigazgató, de elásta magát egy életre. Érzed, ugye? A cetlik miatt ne aggódj amúgy. Párat elrakunk mementónak, hogy emlékeztessen: megéri ezt csinálnunk.

Mivel szolgált rá a HÖK erre a negatív felhangra? Az utóbbi egy év tendenciája: folyamatos érdekképviselet, Kari Napok, Egyetemi Bál, Kocsmatúra és KEN megszervezése, Tanulmányi Szabályzat aktualizálása (igen, ez az a titkos irat, ami miatt a buzihökösök tudják, hogy milyen jogok és kötelezettségek illetik őket, te pedig, prosztó barátom, nem), olyan hallgatóknak kedvező cikkekkel kibővítve, mint a zh eredményének öt napon belül való feltöltése az AIS-ba, és egyebek. (Az AIS-ban akár meg is nézheted őket, ha nem tudod, hol keresd, a buzihökösök szívesen segítenek.) Háromhetente egyetemi bulik, ahol te apróval dobálod meg a pultosokat, akiknek már kurvára elegük van belőled, meg a fajtádból, de kedvesen, mosolyogva szolgálnak ki. Ja, ők is hökösök. Őket lehet dobálni. Folyamatos képviselete a többségi kollégista érdekeknek a Sirályban és a Danubiusban (igen, a többségi érdek az, hogy négykor ne üvöltsön a dub-dub, sajnálom). Nyugodtan el lehet költözni albérletbe, ott csak a szomszédok jelentenek fel. Ne félj, odakint nincs kesztyűs kéz.

Szóval prosztó barátom, bocsáss meg nekünk, hogy ennyiféle tevékenységet folytatunk érdekedben, de ne aggódj, ez a kis akció bennünket ugyan eltántorítani nem fog. A jogaid garantálva lesznek. Megpusztulni meg valószínűleg nem fogunk, de köszi.

Tudom, hogy te vagy az, aki szemtelen a tanárral, aki miatt komolytalan a hallgatóra hivatkozni. Tudom, hogy te vagy az, aki lézerrel világítod meg a Sirály előtti pályán játszókat. Tudom, hogy te vagy az, aki részegen szidsz bennünket, de csak a hátunk mögött. Te vagy az, aki életedben két szalmaszálat nem raktál keresztbe valami jó érdekében, és csak bomlasztasz. De mondd, ha sérülnek a jogaid, kihez fordulsz?

A szerző – nyilvánvalóan – hökös