Csereprogramok a Selye János Egyetemen

” Ha utazol, s megismered a világ kultúráit, szűkebb hazád olyan tisztán ragyog majd előtted, hogy látó ember leszel” . (Polgár Ernő)

Sokan nem is gondolnátok, de a Selye János Egyetem a tudáson, diplomán, barátokon, és a szórakozáson kívül más dolgokat is biztosít a számotokra – mégpedig a csereprogramok lehetőségét.

Ezekkel a lehetőségekkel lehet hogy már éltetek is, de aki még nem, annak nagy vonalakban vázolnám a külföldi lehetőségeket, illetve akinek már volt része valamelyikben, annak is tartogathat újdonságokat ez a cikk.

  • Kezdjük az első, legelterjedtebb csereprogrammal, az ERASMUS-szal. Az ERASMUS program több, mint 1,7 millió egyetemi hallgató (ennyi diák nem tévedhet J ) mobilitását segítette elő Európában. A SJE- ről is már számos diák utazott e program keretén belül, főleg Magyarország, Csehország, Dánia, Románia és Lengyelország különböző egyetemeire. Az ERASMUS eddig is egy nagyon jó lehetőségnek mutatkozott, de a 2014-2015-ös tanévtől még jobbak a feltételek: az EU a tanulmányi mobilitása mellett már szakmai gyakorlatban is részt vehettek a különböző országokban, illetve a maximális kint tartózkodás 10 hónapról 12 hónapra növekedett. A csereprogram havi 350 – 450 euró ösztöndíjat is biztosít, ami fedezi  a kiutazást, szállást, étkezést, és az egyebeket.

A pályázatot az egyetemhez kell benyújtani (pályázati adatlap és motivációs levél), az egyetemeket a partnerintézmények listájából tudod kiválasztani, majd ezután születik döntés a pályázatod felől.

  • Miniszteri ösztöndíj keretén belül teljes szemeszteres részképzésen (5 hónap), illetve részképzős tanulmányúton (1-3 hónap) vehetsz részt, valamelyik általad választott magyarországi egyetemen. A miniszteri ösztöndíj havi összege: 40.460,- Ft/hó + szállás támogatás. A kiutazás célja lehet kredit szerzése ( a teljes szemeszteres részképzésnél minimum 20 kredit), vagy kutatómunka, szakdolgozat írása. Tanulmányaid során ezt az ösztöndíjat akár többször is elnyerheted.
  •  A CEEPUS az egyetemünkön még nem annyira elterjedt program, de jártak már kint hallgatóink pl. a prágai vagy gödöllői egyetemeken is. Pozitívuma, hogy ez több lehetőséget biztosító csereprogram, mint az ERASMUS, és a kiutazás, illetve hazajövetel dátumát is Te határozod meg. A kiutazás célja lehet tanulmányi mobilitás (minimum 3 hónap), vagy kutatómunka, szakdolgozat készítés is ( minimum 1 hónap). Az ösztöndíj összege országonként változó (pl. Magyarországon havi 75000 Ft + utazási támogatás). Egy hallgató maximum 10 hónapot tölthet külföldön CEEPUS program keretében. A csereprogram megvalósításához a www.ceepus.info oldalon kell regisztrálnod, majd a regisztráció után kiválaszthatod azt az intézményt, ahova szeretnél kiutazni (akár több intézményt is), majd feltöltöd a megfelelő dokumentumokat (országonként változó). A pályázatodról a nemzeti CEEPUS iroda dönt, majd e-mailben kapsz értesítést az eredményről.
  •  És végül, de nem utolsó sorban, szólnék pár szót a Velux- ösztöndíj lehetőségről. E csereprogram keretében a dán International Business Academy-n (IBA, www.iba.dk), vagy a Copenhagen School of Design and Technology-n (KEA, www.kea.dk) folytathattok  tanulmányokat- tandíjmentesen, havi 5500 DKK ösztöndíjjal. Ez egy fantasztikus lehetőség azok számára, akik viszonylag jól tudnak angolul, vagy nyelvtudásuk szeretnék tökéletesíteni, illetve szeretnének egy kicsit távolabb utazni, és egy teljesen más oktatási rendszert megismerni. Az ösztöndíj fél évre szól, de lehetőség van akár másod diploma szerzésére is.

A SJE jelenleg ezt a négy fő csereprogram lehetőséget tudja biztosítani, és valljuk be, amellett, hogy fejlesztheted magad külföldön is, megismersz új oktatási módszereket, barátokat, élményeket szerzel, fejleszted nyelvtudásod, még az önéletrajzodban is nagyon jól mutatnak az ilyen tevékenységek, hisz az már egy plusz érték, hogy külföldi tapasztalatokkal is rendelkezel.