IX. Kari Napok a Tudomány Hetén

Az idei évben is megrendezésre kerül november 6-10 között, immár IX. alkalommal a Kari Napok a Tudomány Hetén elnevezésű rendezvénysorozat a Selye János Egyetem és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezésében. Ahogy az már eddig is megszokható volt, az előadások gerincét a Selye János Egyetem szervezeti egységei szervezik a Tudomány és Technika elnevezésű, összszlovákiai tudománynépszerűsítő héten belül, míg az esti, szabadabb programokat a Hallgatói Önkormányzat vállalta magára.

Vasárnap afféle felvezetővel indít a Kari Napok, este fél nyolctól ugyanis a Vissza jövőbe három részét tekinthetik meg az érdeklődők a Sirály kollégium ebédlőjében, egyhuzamban.

Hétfői nap aztán kezdetét veszik az előadások is, sok szórakoztató programmal vegyítve. Reggel nyolctól indul a Kari Napok sportnapjának első felvonását képező asztalitenisz-bajnokság az Egyetemi Sportközpontban, majd ennek következő állomásaként az érdeklődők a helyes edzési módszerekről hallhatnak egy szemináriumot a Sportközpont Fitnesztermében. Szintén sport, ám leginkább a karrierépítést veszi célba Michaela Erősová előadása a Konferencia-Központ K1-es termében, aki már többször jeleskedett erőemelésben. Egy órától a Tudományos tudás természetéről hallhatnak az érdeklődők a Tanárképző Kar 404-es termében, majd ugyanitt következik a  szlovák tanszék előadása az 1917-es forradalom és az irodalom kapcsolatáról főképp J. Jesenský, illetve J. G. Tajovský tükrében. Ha Kari Napok, akkor Tanár-Diák est, így öt órától Nagy Ádámmal beszélgetnek a hallgatók a Sirály kollégium ebédlőjében.

Kedden véradással folytatódik a program a Konferencia-Központban reggel fél kilenctől, majd háromnegyed tíztől egy, a robotikát érintő előadást láthatnak az érdeklődől a Konferencia-Központ K1-es termében. Ezzel szinte párhuzamosan, tíz órától kezdődik a Bioaktív anyagok (fitokemikáliák) funkcionális jelentősége a kevésbé ismert mezőgazdasági termékekben című előadás a Gazdaságtudományi Kar 110-es termében. 11 órától aztán az e-shopon történő történő sikeres exportálásról, illetve az árösszehasonlítók marketingjéről hallhatnak az érdelődők. Este aztán két Tanár-Diák est is megrendezésre kerül, a Gazdaságtudományi Kar hallgatói hat órától beszélgetnek a Viking pubban Gyurián Norberttel. Nyolctól aztán a művészeté a főszerep: a hagyományokhoz híven megrendezésre kerül a Művészetek éjszakája a Pince klubban, ahol a hallgatók kiállíthatják bármely alkotásukat, legyen az fotó, festmény, rajz, vagy épp írás (illetve a lehetőségek tárháza végtelen), illetve több művész előadására is sor kerül, majd egy film vetítése zárja le a napot ugyanitt.

A szerdai napot az angol mint idegen nyelv oktatásának kihívásaival foglalkozó beszélgetés nyitja meg a Tanárképző Kar 201-es termében, majd az egyetemi sportközpontban egy önvédelemről szóló előadás következik tíz órától. Szintén ebben az idősávban kezdődik a Tanárképző Karon az Inkluzív iskola, inkluzív társadalom elnevezésű VI. Tudományos szimpózium. Ugyanezen a karon fél tizenkettőkor a Tanárképző Kar tudományos publikációi kerülnek terítékre, mely előadás vendége Bukovszky László, történész lesz. Négy órától aztán kezdődik az Egyetemi Sakkbajnokság a Danubius kollégium kistermében, majd hat órától a Pókerbajnokság, míg nyolc órától a Játékok éjszakája a Danubius kollégium nagytermében. Utóbbi lényege, hogy az idelátogatók társasozhatnak, vagy épp az itt megrendezett versenyeken is kipróbálhatják magukat – ahogy az előző években megszokhattuk. Előtte hat órától a Református Teológiai Karról Szénási Lillát hallgathatja meg a nagyérdemű a Lux Pizzeriában egy Tanár-Diák est keretein belül.

Csütörtök aztán ismét sporttal indít, fél kilenctől kerül megrendezésre a Kari Napok focibajnoksága az Egyetemi Spotközpontban, majd kilentől a Tanárképző Karon a Félelem, remény, idő elnevezésű előadás következik. Tíztől az Inkluzív iskola, inkluzív társadalom tudományos szimpózium második része következik a Tanárképző Karon, ezzel egy időben pedig a Konferencia-Központ K1-es termében kerül megrendezésre a Épületek színes, metrikus 3D modelljének készítése 3D-2D adatok fúziójával elnevezésű előadás. Fél tizenegytől a Sportközpontban kezdődik a kosárbajnokság, 11 órától pedig a Tanárképző Kar 201-es termében A magyar személynevek történetéről hallhatnak az érdeklődők. Fél órával később kezdődik a Camp Leaders előadása, amely a hallgatók nyári külföldi munkavállalási lehetőségeiről szól a Konferencia-Központ K1-es termében. Egy órától aztán következik az Épületek színes, metrikus 3D modelljének készítése 3D-2D adatok fúziójával előadás gyakorlati része jó idő esetén az Erőd kapujánál, a Konferencia-Központ mellett, míg rossz idő esetén a Sportközpont torantermében. Csütörtökön az előadások sorát a K1-es teremben a KonferenciaKözpontban zárják le, mégpedig a délután kettőkor kezdődő Az ELMÉLET – GYAKORLAT – OKTATÁS összekapcsolása egy megvalósított koncepció alapján előadással, ahol prof. Kassay István, az IDC holding elnöke ad elő. A csütörtököt kilenc órakor az Egyetemi Buli zárja a Pince Egyetemi Klubban.

Pénteken a Kari Napokat az Arany Jánosról szóló tudományos szimpózium zárja a Tanárképző Kar 404-es termében.

Látható tehát, hogy mindazok, akik a szakmaiságot, a tudományosságot részesítik előnyben, illetve mindazok, akik a könnyedebb, szórakoztató kikapcsolódást, mind megtalálják a számításukat a Kari Napokon. Kár lenne kihagyni!