Lesznek magyar nyelvű diplomák a Selye János Egyetemen!

Kétoldali tárgyalás zajlott a Selye János Egyetem vezetősége és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata között 2015. december 2-án, Komáromban. A találkozón azt összegezték, hogy Szlovákia egyetlen, magyar oktatási nyelvű, állami fenntartású egyeteme, milyen formában tudja kiadni a diplomát magyar nyelven.

A diploma kibocsátásának körülményeit és feltételeit Szlovákia felsőoktatási törvénye tárgyalja. A találkozón az egyetem képviseletében részt vett Tóth János, az egyetem rektora, Juhász György és Csiba Péter rektorhelyettesek, valamint Hortai Éva, az egyetem jogásza. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala részéről a találkozón megjelent Tokár Géza a Kerekasztal szóvivője és Szekeres Klaudia jogász, a Jogsegélyszolgálat koordinátora.

A találkozón elhangzott: az egyetem vezetőségének kiemelt célja a kétnyelvűség teljes mértékű betartása. Ezt bizonyítja az is, hogy az egyetem vezetősége és az Akadémiai Információs Rendszer együttműködése által már idén biztosítják a magyar nyelvű diploma kiadásának műszaki feltételeit is.

Az erre vonatkozó törvény leszögezi, hogy az egyetemnek meg kell teremtenie a kétnyelvű, legalább a szlovák-angol diploma kiadásának feltételeit. Ha azonban a hallgató igényli, az angol változat helyett bármely más nyelv is alkalmazható, amennyiben az egyetem biztosítja a szükséges feltételeket. Értelemszerűen a fordítás és a technikai háttér a diplomamellékletre is vonatkozik, ami egy jóval terjedelmesebb függeléke a főiskolai, vagy az egyetemi szintű oklevélnek, mint maga az oklevél.

A kétnyelvű, szlovák-magyar oklevelek ügye tehát az idei akadémiai évben megoldódik – előzetesen 154 hallgató jelezte, hogy sikeres államvizsga esetén erre a változatra tartana igényt.

Az még egyelőre kérdéses, hogy a háromnyelvű diploma is elkészülhet-e az idei akadémiai évben, avagy az még további tárgyalások részét képezi. Az akadémiai rendszer ugyanis a kétnyelvű diplomákra ad – egyelőre – lehetőséget. A találkozó elején leszögezték a résztvevők azt, hogy mindkettejük érdeke megtalálni a kielégítő, ugyanakkor törvényes megoldást.

Képek a tárgyalásról: