XIII. Komáromi Egyetemi Napok – hétfő

A mai nappal kezdetét vette a Komáromi Egyetemi Napok elnevezésű egyhetes rendezvénysorozat a Selye János Egyetem és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezésében Komáromban, a Selye János Egyetemen. A 2017-es KEN tematikája Selye János és a stressz köré épült, szem előtt tartva, hogy az intézmény névadója 110 éve született.

Reggel pontban kilenckor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó, ahol Juhász György, az egyetem rektora, illetve Konkoly Attila, a Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntő beszéde nyitotta meg a KEN-.t Fél tízkor Dr. Filakovszáky János, a bécsi székhelyű Quintiles nemzetközi vállalat elnöke és ügyvezető igazgatója, gyógyszerkutató előadása következett az egyetem Konferencia-Központjának Aulájában, Ipari gyógyszerfejlesztés a XXI. században címmel. Előadásában kitért a gyógyszerfejlesztésben való lehetőségekre, illetve annak szükségességére, hiszen napjainkban a daganatos megbetegedések egyre gyakoribbak, melyekre gyógyír szükségeltetik.

Tíz órakor a K1-es teremben az érdeklődők Benkovics Sándor, A CampLeaders regionális igazgatója tartott előadást az érdeklődőknek az egyetemisták nyári, tengerentúli munkavállalását érintendő, beszélt a cég által kínált lehetőségekről, illetve a saját élményeiről is, hiszen korábban ő is megtapasztalta, milyen is a tengerentúlon brigádmunkát végezni.

Tizenegykor Lukoviczki Réka előadása következett ugyanott Adaptív élet címmel. Réka egy balesetben elvesztette a fél lábát, ám felépülése után elkezdett blogot vezetni. Saját bevallása szerint  „A sérültek népszerűsítésére, társadalmi előítéletek elsöprésére, szociális érzékenység-keltésre, amputáltak segítségnyújtására adtam a fejem. Szubjektív gondolatok egy másfél lábú lánytól.” Réka előadása arról szól, hogy hogyan lehet fél lábbal élni, ám ha az ember végighallgatja, leginkább arról, hogy hogyan lehet élni.

Egy órakor kezdetét vette a Gazdaságtudományi Kar kari előadása, az iLex és én címmel.  Dr. Ritter Mariann a szokásos lendülettel vette bele magát a KEN-be, és mesélte el hogyan is kezdte el a vállalkozását. Bemutatta, hogyan lett az ötletből egy jól jövedelmező cég, hogy sikerült elérni ezeket a hatalmas sikereket ilyen rövid időn belül. Ezután Pongrácz Ferenc vette  át a szót, és röviden bemutatta az iLex IBM-mel kialakított kapcsolatát, majd a jövőbeni terveiket is részletezte, pl: a mesterséges intelligencia további használatát a programjaikon, vállalaton belül. Végezetül Lambertné Katona Mónika dékán asszony is megtisztelt minket az előadás során, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az iskoláknak milyen fontos az innováció. Kifejtette, hogy az innoIcon egy hasznos tudás a közgazdaságot tanuló diákok számára, hiszen később a jogi ügyekben könnyebben fognak tudni boldogulni. Összességében a három előadó bemutatta, hogy az álmaink megvalósításához nem elég csak a jó ötlet, kitartás is kell hozzá, továbbá fontos hogy ilyen innovatív tantárgyakat is oktassanak a iskolákban.

Három órakor következett a Tanárképző Kar kari előadása, Férfiak klubja (nem csak férfiaknak) címmel Bedő Imre közgazdász, világutazó tolmácsolásában. Szó esett a férfiak társadalomban betölteni kívánt, és jelenleg betöltött szerepéről.

Ezzel egy időben kezdődött Mészáros Zalán és Klupács Péter interaktív előadása az újraélesztésről, annak fontosságáról. Előbb az elméleti részre tértek ki, mely szerint tízből hat hirtelen szívleálláson segíteni lehet, majd a gyakorlati rész következett, ahol  a résztvevők kipróbálhatták az újjáélesztés folyamatát.

A napot a karok Tanár-Diák estjei zárták 18:00-tól. A Gazdaságtudományi Kar hallgatói Csiba Péterrel, a GTK dékánjával beszélgettek, míg a Tanárképző Kari hallgatók H. Nagy Péter tanár úrral tartottak kötetlen, szabad estét.